Motor

Connoisseur motordag, Steninge Slott 2015

Nu har jag sorterat mina intryck och vilat lite efter en underbar dag på Steninge slott, Connoisseur motordag. Solen sken, inte ett moln på himlen, varmt, mycket folk och massor med läckra bilar.

Direkt vid entrén stod Microcar och visade mopedbilar. Jag testkörde den ner till området där veteranbilarna stod. Det är verkligen en microbil. Den har allt en vanlig bil har som AC, stereo mm men den går bara i 45 km/h och kräver bara mopedkort. Dieselmotorn gör den stark trots sin litenhet. En moped får bara ha förare och en passagerare så det är ju inget storfamiljen har när de kör till landet utan den har man på landet för att åka till stan och handla. Alla matkassarna får plats i bagaget för det är väldigt stort. Bilen passar även bra för att ta sig till/från jobbet/skolan. Mopeder man slipper oftast p-avgifter, slipper trängselskatt i Stockholm mm som kostar. Tack vare fläkten så klarar den att kyla kupén en varm sommardag och att värma en kall vinternatt. Ett bra alternativ till Ferrarin, inte istället utan både och.

Förutom några väldigt gamla bilar som Fiat från 1925, Packard från 1934 och Ford från 1929 så fanns det nya bilar från t ex Aston Martin, Lexus, Audi mm.

En bil som är väldigt ny är prototypen av Toroidion, en finsk elbil som de hoppas på att tävla med i Le Mans 24h 2017. För att klara av att köra så länge med en elbil så är batteripaketet lätt utbytbart så man laddar ett paket när det andra är ute och kör. En laddning klarar ca 55 mil. Tyvärr fick jag inte provköra den.

Vad jag däremot körde var Can-Am trehjuling. Ni som kör skoter på vintrarna har här varianten för att föra på vägar. Samma motor och koncept som Ski-Doo. Camilla Käller​ åkte bakom mig. Jag sa åt henne att hålla i sig. Det var gränsfall till att hon åkte av ändå för det var så otroligt drag när jag accelererade.

En bil med motsvarande drag är Tesla Model S P85D. Den klarar 0-100km/h på 3,3 sek. Jag var nog lite feg för det tog säkert 0,5-1 sekund längre för mig. Från stillastående till 120 km/h går otroligt fort. Jag har aldrig tidigare kört en bil som accelererar så fort. Man trycks bak i stolen och känner verkligen hur den skjuter iväg direkt. Maxkraften kommer redan från 0 rpm.

Jag fick inte köra Ariel Atom utan ”bara” åka med. Det känns fel att sitta i den bilen. Man sitter ca 8 cm från asfalten och bilen saknar kaross. Åkupplevelse = WOW! Snabb, hög fart, stabil, vind i håret, sol som bränner. Trots att det inte finns någon kaross och en cigarettpaket-stor vindruta så var det inga problem att för ett normalt samtal trots att vi åkte i närmre 100 km/h.

Ett betydligt långsammare fordon och som jag hade stora problem med var Segway. Jag och balans går inte bra ihop så i början blev det väldigt mycket vinglande fram och bak. Efter ett tag när jag började lite på maskinen så var det bara vingligt när jag skulle stanna. Framåt går bra, svänga går bra, slalom inga problem men stanna var värre. Det gick inte att göra bekvämt (eller snyggt). Hastigheten är alldeles lagom för att det ska känns tryggt för mig och de som är runt mig.

Efter en dag i solen och många intryck så var jag nöjd. Jag vill komma ihåg upplevelserna så det gäller att det inte blir för mycket av det goda. På tal om det goda så bjöds det på god mat och god dryck. Drycken var självklart alkoholfri.