Andra strålningen

Dag två och övriga ska ta kortade tid än första för att det finns lagrat. Min vanliga tur gjorde så att det inte var fallet. Det som borde vara 5 minuter tog lite mer än 30 minuter.

Jag ligger på en tunn hård brist med huvudet på ett huvudstöd. Masken läggs på och knäpps fast i bristen. Jag kan inte röra mig från axlarna och uppåt (jag kan svälja). Masken är ett hårt plastnät så det går att andas genom näsan som det finns ett stort hål för och det går att andas genom munnen (man man lyckas ha den öppen) med tanke på att det är ett nät. På masken finns det tejp, streck och annat som de behöver för att se så att jag ligger rakt och rätt.

Andra gången ska går fort men så gick det inte. När jag ligger fastspänd så tar de en bild på aktuell position. Den kan behöva justeras lite varje gång trots allt. Om det är en liten justering så gör sköterskorna det själva. De är alltid två stycken. Är de inte helt överens, minsta ’nja’ från en sköterska, eller att justeringen är för stor så tillkallas läkare. Det är väldigt viktigt att det blir rätt varje gång.

De jobbar inte med millimeter-precision utan ännu mindre marginaler. För mig så har jag hud och sedan skallben, inget fett eller något annat. Då förstår man precisionen de måste jobba med så att strålarna tränger in genom huden men inte ner i skallbenet. Med tanke på hur tunn min hud är där de tog bort tumören så behöver de bägge upp artificiell hud så att maskinen tror att det finna mer än vad det finns i verkligheten. Det gör man genom att tejpa på tunn film utanpå masken. Det måste var rätt antal och rätt placerade.

Sköterskorna var inte nöjda så de tillkallade läkaren. Läkaren i sin tur kallade på fysikern. Något hade ändrats och de var inte nöjda med den artificiell hudens placering. De tog bort all extrahud och byggde upp med ny. Ny bild så de kunde göra ännu mera små justeringar. Ny bild. Alla var nöjda och strålningen kunde börja. Någon minut senare så så är jag klar och de släpper loss mig.

Nästa gång kommer ta längre tid den med. Masken sitter inte perfekt, den skaver på adamsäpplet. Så nästa gång så kommer det personal med en värmepistol. De kommer justera själva masken. Visst, det är inte länge jag ligger med den men den ska inte vara obekväm. De kanske kommer göra andra små justeringar när de ändå är i farten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *