Fri

Vissa måndagar är bättre än andra. Idag var en väldigt bra måndag.

Dagen börjar med att jag ska åka iväg för att få strålbehandling. Direkt efter det så hade jag återbesök hos plastikkirurgen. Sedan åka hem för att äta lite lunch och besöka ASIH för att lägga om piccline. En normal dag för en som är sjukskriven? Totalt så var jag borta nästan 6 timmar.

Besöket på plastiken var väldigt bra. Transplantatet är helt läkt. Jag hade ett litet sår i kanten men det är jag som har kliat sönder huden. Huden är väldigt tunn och känslig så det är lätt för mig att klia sönder. Med tanke på att det är helt läkt så är jag klar hos dem. Det enda jag ska tänka på är att skydda huden lite extra så solskydd 50 på såret eller bära keps/hatt för att hindra solstrålarna. Inget som kommer inskränka mig alltså.

Besöket hos ASIH var värre och tog lång tid. De skulle göra rent runt picclinen och byta det som ska bytas varje vecka. Normalt sett tar det 10-15 minuter men idag tog det över 45 minuter. En sak som alltid kollar är att den fungerar så att vätska (koksalt eller medicin) kan tryckas in i kroppen och att blodprov kan tas ut genom den. Idag var det totalstopp. Inget håll fungerade trots att sköterska försökte på flera olika sätt. Vi börjar då prata om att ta ut den. Det går att rengöra med hjälp av läkemedel men jag ska inte behöva använda den längre. Behöver jag den inte så kan det vara vettigt att ta bort den.

Sköterska kontaktar läkaren. Läkaren läser journalen sedan godkänner läkaren att dra ut den långa katetern.

Allt går bra, de första 10 cm sedan tar det stopp. Det är inte ovanligt att blodkärl krampar och gör att det blir svårt eller att den fastnar. Vila i 15 min brukar hjälpa men inte för mig. Sköterskan ber om hjälp av en annan sköterska som får samma problem. Helt plötsligt så knäpper det till inne armen, både jag och sköterska känner det. Då går det att dra men långsamt och med mer motstånd än vanligt. Efter ytterligare ca 10 cm så ser de att det är en förtjockning på katetern (ca 0,1 mm). De tittar på den för vad det kan vara och om det var orsaken till stoppet. De testat att dra igen. Nu fungerar det utan problem.

Vad det var på utsidan av slangen och varför det finns där vet ingen men den lilla förtjockningen var tillräcklig för att göra det svårare.

De fick ut allt och den var hel. Alla 42 cm är ute ur kroppen, inget ramlade av eller på annat sätt blev kvar. Totalt så var den 53 cm med den delen som var utanför kroppen.

Jag är nu fri från piccline så snart får jag duscha normalt igen. ÄNTLIGEN! Jag har inte duschat hela kroppen ordentligt sedan månadsskiftet juli-augusti. Jag har inte heller fått bada eller basta. Det är något jag har längtat efter. Självklart har jag gjort mig ren med tvättlapp eller liknade men jag har inte fått duscha huvudet eller högerarmen för att bandage inte ska bli blöta och att minska risken för att få in bakterier där de inte ska vara.

Det som återstår nu är bli klar med strålbehandlingen sen är denna resan över.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *