Undersökningar

Här under kommer jag skriva om vilka undersökningar jag gjort som har med cancern att göra.

24 maj ringer till Vårdcentralen för att boka tid för att kontrollera en knöl på höger sida av huvudet strax ovanför örat som har börjat växa

22 juni Läkarundersökning med remiss för datortomografi

11 juli Datortomografi, tog cirka 20 minuter

13 juli Besök på Punktionsmottagningen. De tog vävnadsprover från de två knölarna men främst från den stora. Vävnadsprov innebär att de stoppar in en tunn nål in i det som de vill undersöka. I nålen samlas celler som sedan undersöks för att fastställa vad det är för celler.

20 juli Akutbesök hos läkaren på vårdcentralen. Läkaren informerar om att Sarkomcentrum Solna har hand om ärendet.

24 juli Magnetkamera undersökning med kontrast. Undersökningen tog cirka en timme

26 juli Blodprov

26 juli PET-scan med isotoper och kontrast. Undersökningen tog cirka tre timmar totalt. Först så fick jag en kateter (infart) i armen och de tog ytterligare två blodprover. Sedan skulle jag ligga still på en säng i en timme. Det är viktigt att man inte fryser. Jag började tycka att det var kallt så sköterskan var snabbt framme med en till filt. Om man fryser så kan resultatet visas felaktigt. Efter det så fick jag isotoperna (radioaktiv substans) injicerade och så rullade vi in till undersökningsrummet där kameran finns. Där inne så var det först skanning av hela mig men mest huvudet. Mot slutet så sprutade de in kontrast och gjorde en ny helkroppsskanning. Isotoperna tillverkas varje dag, på beställning. Om tillverkningen av vätskan inte blir bra och godkänd på första försöket så gör de en ny omgång tills den är godkänd eller att klockan har blivit för mycket på dagen så att undersökningen inte kan göras. När jag var där så godkändes inte första omgången. Att göra en ny blandning och få godkännandet tar cirka 1,5 timmar. Normalt så får de upp vätskan med isotoper till avdelningen innan patienten ska lägga sig ner för att slappna av. Nu var det sommar och få patienter. Det gjorde att det fanns sängar lediga så de la mig på sängen i väntan på godkänd isotopvätska. Detta gjorde att jag ”tjänade” in väntetiden de hade för att blanda vätskan. tack vare att det var sommar så användes inte alla kamerarummen så de hade ingen tidspassning. Jag hade ett helt undersökningsrum för mig själv den dagen. Ibland är det skönt och bra med att Sverige går på semester. PET-undersökningen tog strax över en timme, resten var förberedelser och ligga stilla.

28 juli Läkarbesök Sarkomcentrum och besked om vilken typ av cancer jag har

4 augusti Besök hos samtalsterapeut. Att ha någon utomstående att prata med är nyttigt och bra. Fler borde göra det, oavsett om man har en sjukdom eller inte. Jag tror att jag kommer fortsätta med något motsvarande även efter just för att må bättre psykiskt.

10 augusti Besök hos kontaktsköterskan för genomgång av vad som kommer hända den närmaste tiden bland annat när och hur det går till med cellgiftsbehandlingen.

10 augusti Insättning av Piccline. Piccline är en annan typ av kateter än den som man normalt får i armvecket eller på handloven och man bara har i någon timme, max någon dag.. Min Piccline sitter på insidan av höger överarm. Det är en del som hänger utanför kroppen. Den ska man vara försiktig med, både hygien och att den inte dras ut. Den sitter i en stor ven (större än armvecket) för att vara på en plats där kärlen är kraftigare och klarar med påfrestningar. Den inre delen är 53 cm lång och slutar nära hjärtat. Fördelen med en Piccline är att man kan ta blodprov genom den och även ge medicin. Det är en tvåvägs-lösning. Att vara försiktig innebär att de har klistrat på skyddsplast på den yttre delen och en del av armen. På detta settet minskas risken för att änden blir smutsig (t ex bakterier) samtidigt som slangen inte rör sig och irriterar mig. Som ett extra skydd så har jag en elastisk tub, både för att minska risken att skada picclinen och att komma ihåg att den finns där.

11 augusti Besök hos samtalsterapeut

14 augusti Cellgiftsbehandling dag 1. Jag får mycket och kraftiga cellgifter. En behandling för mig består av 2 dagar, cirka 7 timmar per dag. I en timme trycker de in vanlig vätska utan mediciner. Efter det så får jag cellgifter, koksaltlösning och medicin för slemhinnorna i urinblåsan. Varje enskild flaska ta mellan 15 minuter och 3 timmar. Allt avslutas med ännu mera vätska utan medicin. Totalt är det tagit ca 7 timmar under 4,5-5 liter vätska. Under tiden så springer jag på toa för att kissa. Jag slipper ta vätskedrivande medicin men det är bara för att jag kommer tillbaka imorgon men det var gränsfall. Jag hade gått upp lite mer 2 kg under dagen.

15 augusti Cellgiftsbehandling dag 2. Samma som dag 1 men nu har jag mer koll på vad som händer och när. Jag är mer avslappnad. Inget blod i urinen, vilket är bra. Väger mig och sedan vätskorna igen. När dagen är slut så kollas vikten och jag har inte gått upp särskilt mycket men den totala ökningen över två dygn gör att jag får en tablett vätskedrivande. Den lilla tabletten gör verkan. Jag tror att jag går på toa 6 gånger under kvällen. Dagen efter är jag nere på samma vikt som jag hade dagen innan första cellgiftsdagen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *