Sjukhusbesök

Här under kommer jag skriva om vilka undersökningar och andra sjukhusbesök jag gjort som har med cancern att göra.

24 maj ringer till Vårdcentralen för att boka tid för att kontrollera en knöl på höger sida av huvudet strax ovanför örat som har börjat växa

22 juni Läkarundersökning med remiss för datortomografi

11 juli Datortomografi, tog cirka 20 minuter

13 juli Besök på Punktionsmottagningen. De tog vävnadsprover från de två knölarna men främst från den stora. Vävnadsprov innebär att de stoppar in en tunn nål in i det som de vill undersöka. I nålen samlas celler som sedan undersöks för att fastställa vad det är för celler.

20 juli Akutbesök hos läkaren på vårdcentralen. Läkaren informerar om att Sarkomcentrum Solna har hand om ärendet.

24 juli Magnetkamera undersökning med kontrast. Undersökningen tog cirka en timme

26 juli Blodprov

26 juli PET-scan med isotoper och kontrast. Undersökningen tog cirka tre timmar totalt. Först så fick jag en kateter (infart) i armen och de tog ytterligare två blodprover. Sedan skulle jag ligga still på en säng i en timme. Det är viktigt att man inte fryser. Jag började tycka att det var kallt så sköterskan var snabbt framme med en till filt. Om man fryser så kan resultatet visas felaktigt. Efter det så fick jag isotoperna (radioaktiv substans) injicerade och så rullade vi in till undersökningsrummet där kameran finns. Där inne så var det först skanning av hela mig men mest huvudet. Mot slutet så sprutade de in kontrast och gjorde en ny helkroppsskanning. Isotoperna tillverkas varje dag, på beställning. Om tillverkningen av vätskan inte blir bra och godkänd på första försöket så gör de en ny omgång tills den är godkänd eller att klockan har blivit för mycket på dagen så att undersökningen inte kan göras. När jag var där så godkändes inte första omgången. Att göra en ny blandning och få godkännandet tar cirka 1,5 timmar. Normalt så får de upp vätskan med isotoper till avdelningen innan patienten ska lägga sig ner för att slappna av. Nu var det sommar och få patienter. Det gjorde att det fanns sängar lediga så de la mig på sängen i väntan på godkänd isotopvätska. Detta gjorde att jag ”tjänade” in väntetiden de hade för att blanda vätskan. tack vare att det var sommar så användes inte alla kamerarummen så de hade ingen tidspassning. Jag hade ett helt undersökningsrum för mig själv den dagen. Ibland är det skönt och bra med att Sverige går på semester. PET-undersökningen tog strax över en timme, resten var förberedelser och ligga stilla.

28 juli Läkarbesök Sarkomcentrum och besked om vilken typ av cancer jag har

4 augusti Besök hos samtalsterapeut. Att ha någon utomstående att prata med är nyttigt och bra. Fler borde göra det, oavsett om man har en sjukdom eller inte. Jag tror att jag kommer fortsätta med något motsvarande även efter just för att må bättre psykiskt.

10 augusti Besök hos kontaktsköterskan för genomgång av vad som kommer hända den närmaste tiden bland annat när och hur det går till med cellgiftsbehandlingen.

10 augusti Insättning av Piccline. Piccline är en annan typ av kateter än den som man normalt får i armvecket eller på handloven och man bara har i någon timme, max någon dag.. Min Piccline sitter på insidan av höger överarm. Det är en del som hänger utanför kroppen. Den ska man vara försiktig med, både hygien och att den inte dras ut. Den sitter i en stor ven (större än armvecket) för att vara på en plats där kärlen är kraftigare och klarar med påfrestningar. Den inre delen är 42 cm lång och slutar nära hjärtat. Fördelen med en Piccline är att man kan ta blodprov genom den och även ge medicin. Det är en tvåvägs-lösning. Att vara försiktig innebär att de har klistrat på skyddsplast på den yttre delen och en del av armen. På detta settet minskas risken för att änden blir smutsig (t ex bakterier) samtidigt som slangen inte rör sig och irriterar mig. Som ett extra skydd så har jag en elastisk tub, både för att minska risken att skada picclinen och att komma ihåg att den finns där.

11 augusti Besök hos samtalsterapeut

14 augusti Cellgiftsbehandling omgång 1 dag 1. Jag får mycket och kraftiga cellgifter. En behandling för mig består av 2 dagar, cirka 7 timmar per dag. I en timme trycker de in vanlig vätska utan mediciner. Efter det så får jag cellgifter, koksaltlösning och medicin för slemhinnorna i urinblåsan. Varje enskild flaska ta mellan 15 minuter och 3 timmar. Allt avslutas med ännu mera vätska utan medicin. Totalt är det tagit ca 7 timmar under 4,5-5 liter vätska. Under tiden så springer jag på toa för att kissa. Jag slipper ta vätskedrivande medicin men det är bara för att jag kommer tillbaka imorgon men det var gränsfall. Jag hade gått upp lite mer 2 kg under dagen.

15 augusti Cellgiftsbehandling omgång 1 dag 2. Samma som dag 1 men nu har jag mer koll på vad som händer och när. Jag är mer avslappnad. Inget blod i urinen, vilket är bra. Väger mig och sedan vätskorna igen. När dagen är slut så kollas vikten och jag har inte gått upp särskilt mycket men den totala ökningen över två dygn gör att jag får en tablett vätskedrivande. Den lilla tabletten gör verkan. Jag tror att jag går på toa 6 gånger under kvällen. Dagen efter är jag nere på samma vikt som jag hade dagen innan första cellgiftsdagen.

21 augusti Besök hos samtalsterapeut

22 augusti Omläggning av piccline

23 augusti Besök tandhygienist. Ja, det viktigt att ta hand om tänderna men de får inte gör så mycket som de brukar

28 augusti Ultraljud av hjärt. Tog ca 1 timme

29 augusti Omläggning av piccline inklusive blodprover inför cellgifter omgång 2

1 september Läkarbesök inför cellgift omgång 2

4 september Cellgiftsbehandling omgång 2 dag 1. De har bytt ut en av cellgifterna mot en annan samt ändrat på mängderna jag får av de olika. Denna gång fick jag knappt 4 l vätska.

5 september Cellgiftsbehandling omgång 2 dag 2. Lite ändring på mängderna även till idag men totala mängden vätska är den samma. Får vätskedrivande för att gå ner de extra kilon som jag gått upp under dessa två dagar. De var inte lika verksamma denna gången. Blev inte direkt resultat under kvällen utan det kom dagen efter. Skönt att det inte kom under natten när jag sov.

8 september Besök hos samtalsterapeut

11 september Omläggning av piccline

15 september Besök hos samtalsterapeut

18 september Omläggning av piccline

20 september Lämna blodprov inför cellgifter omgång 3

22 september Läkarbesök inför cellgiftsomgång 3

26 september Cellgiftsbehandling omgång 3 dag 1. Samma som första gången men nu med 1 l mindre mängd näringslösning, ”bara 3,7 l vätska” som jag får. Därmed så tar behandlingen bara 6 timmar. Lite ändringar i de olika mängderna av cellgifter

27 september Cellgiftsbehandling omgång 3 dag 2. Samma som dag 1. Får vätskedrivande fast det kanske inte hade behövts. Det märks att vätskemängden jag får är mindre, jag går upp mindre i vikt och springer inte på toa lika ofta som första omgången.

29 september Magnetkamera undersökning med kontrast. Undersökningen tog lite mer än en timme

2 oktober PET-scan med isotoper och kontrast. Undersökningen tog cirka tre timmar totalt. Samma som 26 juli

3 oktober Omläggning av piccline

6 oktober Besök hos samtalsterapeut

9 oktober Omläggning av piccline

11 oktober Återbesök hos läkaren. Fick båda bra och mindre bra besked

13 oktober Besök hos samtalsterapeut

16 oktober Cellgiftsbehandling omgång 4 dag 1. Samma som andra gången men nu med 1 l mindre mängd näringslösning, ”bara 3,2 l vätska” som jag får. Därmed så tar behandlingen bara 6 timmar. Lite ändringar i de olika mängderna av cellgifter

17 oktober Cellgiftsbehandling omgång 4 dag 2. Samma som dag 1. Får vätskedrivande. Det märks att vätskemängden jag får är mindre, jag går upp mindre i vikt och springer inte på toa lika ofta som första omgången.

18 oktober Läkarbesök. Träffade kirurger så de kunde titta på mig inför operation

19 oktober Magnetkamera undersökning med kontrast. Undersökningen tog lite mer än en timme. Detta för att kirurgerna vill ha ännu bättre bild över tumörerna så de vet var och hur de ska lägga snitten

24 oktober Omläggning av piccline

30 oktober Omläggning av piccline

31 oktober Läkarbesök. Träffade kirurg inför operation och fick lite information om den. Jag kommer ligga kvar på avdelning 1-2 dagar efter att jag har opererats
Sköterskebesök. Få info om saker runt operationen som vilka mediciner jag inte ska ta, hur jag ska duscha och liknande
Läkarbesök. Träffar narkosläkare som informerar om sövning, narkos och uppvaknande.
Skiktröntgen (CT) med kontrast. Ännu en omgång som de vill ha så att de får mer exakta bilder för att veta var de skära och vad de ska operera bort.

2 november Besök hos samtalsterapeut

2 november Skiktröntgen (CT) med kontrast. Ännu en omgång som de vill ha så att de får mer exakta bilder för att veta var de skära och vad de ska operera bort.

9 november Operation

10-11 november Inlagd på avdelning för återhämtning samt kontroller efter operation.

14 november Omläggning av sår på huvud

16 november Omläggning av piccline

17 november Omläggning av sår på huvud

20 november Omläggning av piccline och sår på huvud

21 november Läkarbesök inför cellgiftsomgång 5

22 november Omläggning av sår på huvud

24 november Omläggning av sår på huvud

24 november Samtalsterapeut

27 november Omläggning av sår på huvud

28 november Cellgiftsbehandling omgång 5 dag 1

29 november Cellgiftsbehandling omgång 5 dag 2

30 november Omläggning lår där de transplanterat hud från

4 december Omläggning av piccline och sår på huvud

6 december Omläggning av sår på huvud

8 december Omläggning av sår på huvud

11 december Omläggning av piccline och sår på huvud

13 december Omläggning av sår på huvud

15 december Omläggning av sår på huvud

18 december Omläggning av piccline och sår på huvud

19 december Cellgiftsbehandling omgång 6 dag 1

20 december Cellgiftsbehandling omgång 6 dag 2

22 december Omläggning av sår på huvud

27 december Omläggning av piccline och sår på huvud

28 december och in på nya året inlagd på sjukhus

1 januari Sista dagen på avdelning, hemresa

2 januari Omläggning av sår på huvud

5 januari Omläggning av sår på huvud

8 januari Återbesök hos plastikkirurgen och omläggning av sår på huvudet

9 januari Cellgiftsbehandling omgång 7 dag 1

10 januari Cellgiftsbehandling omgång 7 dag 2, avbruten

11 januari Omläggning av sår på huvud

15 januari Omläggning av piccline och sår på huvud

18 januari Omläggning av sår på huvud

22 januari Omläggning av piccline och sår på huvud

25 januari Omläggning av sår på huvud

26 januari Läkarbesök inför cellgiftsomgång 8 och läkarbesök plastik

29 januari Omläggning av piccline och sår på huvud

1 februari Omläggning sår på huvud

5 februari Omläggning av piccline och sår på huvud

7 februari Magnetkamera och Datortomografi

8 februari Omläggning sår på huvud

12 februari Omläggning av piccline och sår på huvud

14 februari Datortomografi och förberedelse inför strålbehandling

15 februari Omläggning av sår på huvud

19 februari Omläggning av piccline och sår på huvud

20 februari Biopsi

22 februari Omläggning av sår på huvud

27 februari Läkarbesök inför cellgiftsomgång 8 samt Omläggning av piccline och sår på huvud

28 februari Tandhygienist

mars-2024-kalender-se5.jpg by BlankCalendarPages.com

1 mars Omläggning av sår på huvud

4 mars Cellgiftsbehandling omgång 8 dag 1 samt omläggning av piccline och sår på huvud

5 mars Cellgiftsbehandling omgång 8 dag 2 samt strålbehandling nummer 1

6 mars Strålbehandling nummer 2 samt omläggningen av sår på huvud

7 mars Strålbehandling nummer 3

8 mars Strålbehandling nummer 4 samt omläggningen av sår på huvud

11 mars Strålbehandling nummer 5 samt återbesök plastikkirurgi och senare sista besöket hos ASIH. De drog ut piccline

12 mars Strålbehandling nummer 6

13 mars Strålbehandling nummer 7

14 mars Strålbehandling nummer 8

15 mars Strålbehandling nummer 9 samt omläggningen av sår på huvud

18 mars Strålbehandling nummer 10 samt omläggningen av sår på huvud

20 mars Strålbehandling nummer 11 samt omläggningen av sår på huvud

21 mars Strålbehandling nummer 12 samt återbesök hos cancersköterska

22 mars Strålbehandling nummer 13 samt omläggningen av sår på huvud

25 mars Strålbehandling nummer 14 samt omläggningen av sår på huvud

26 mars Strålbehandling nummer 15

27 mars Strålbehandling nummer 16 samt omläggningen av sår på huvud

28 mars Strålbehandling nummer 17

2 april Strålbehandling nummer 18 samt omläggningen av sår på huvud

3 april Strålbehandling nummer 19

4 april Strålbehandling nummer 20 samt omläggningen av sår på huvud

5 april Strålbehandling nummer 21

8 april Strålbehandling nummer 22 samt omläggningen av sår på huvud

9 april Strålbehandling nummer 23 och den sista

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *