Bra och mindre bra besked

Igår var jag till läkaren på återbesök.
Läkaren var väldigt bra. Jag trodde att jag skulle få positivt besked men trots det så hade jag sovit dåligt och var nervös. Jag sa det till honom under tiden som jag hängde upp jackan på kroken. Läkaren är så proffsig så då vänder han sig mot mig, från datorn, och säger ”allt ser bra ut, du behöver inte vara nervös”. Sedan hinner jag sätta mig. Jag kunde slappna av mer och därmed vara mer mottaglig för informationen som skulle komma.

Jag hade gjort magnetkameraundersökning, PET/CT och lämnat blodprover. Allt såg bra ut och de kunde bara se döda cancerceller. De vet inte exakt innan jag har opererats men det verkar som att cellgifterna har dödat alla cancerceller. När och exakt hur det kommer att gå till kan han inte säga utan det är upp till kirurgerna. Tid för möte med dem och tid för operation kommer jag få reda på senare.

Det mindre bra beskedet som jag fick reda på var att ’protokollet säger nio behandlingsomgångar’. Första mötet med läkare, när jag fick beskedet, så hon tre behandlingar, kanske fyra för att de inte hinner planera in eventuell operationen direkt efter tredje behandlingen.

Vid ett annat läkarbesök fick jag reda på att det blir fyra behandlingar. Nu är det uppe på nio. Det är stor skillnad mot tre kanske fyra. Visst, de vet inte så mycket om min cancer för personer i min ålder men varför kan de inte säga att ”du kommer få behandlingar under lång tid, räkna med fyra-sex månader” eller något liknade så att jag kan vara förberedd på att det är länge och inte en kort tid? Varför är läkare över lag så dåliga på att lämna mindre bra besked? Om det finns ett protokoll som säger nio behandling var tredje vecka, varför blir jag inte sjukskriven hela den perioden utan bara halva? Vet de att det tar 27 veckor så borde de kunna sjukskriva 27 veckor till att börja med. Det gör också att jag som patient kan ställa in mig på en sak och slippa få flera negativa besked under tiden. Om behandlingen går snabbare så borde de kunna förkorta sjukskrivningen för att jag kan återgå till arbete tidigare.

Att få reda på det kommer ta så mycket längre tid än vad som informerats från början riskerar att jag hamnar i depression.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *